Perućica

PerucicaPosljednja sačuvana evropska prašuma Perućica nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. To je strogo zaštićen rezervat u kojem obitava raznolika šumska zajednica kao i veliki broj životinjskih vrsta.

Medvjedi, divlje mačke, kune, divlji jarac, srndaći i mnoge druge životinje su stanovnoci Perućice. U okrilju stabala graba, hrasta kitnjaka, crnog bora, bijele i crne johe i mnogih drugi vrsta drveća obitavaju i gnijezde se, sivi soko, crveni kos, tetrijeb, jarebice, suri orao i mnoge druge vrste.

Višestoljetna stabla jele, smrče i bukve dostižu visinu i više od 50 m, a u prečniku i do 150 cm. Perućicu okružuju planine Maglić sa svojim vrhom 2386 m koji je najviši vrh u Bosni i Hercegovini, Volujak, Snježnica, a kanjon rijeke Sutjeske je dijeli od Zelengore. Perućica je bogata vodom, potocima i hladnim izvorima. Najpoznatiji je Perućički potok koji se u prekrasnom ambijentu obrušava sa visine od 80 m.  Sa Dragoš sedla je najljepši pogled na vodopad Skakavac kojim se Perućički potok   obrušava u kanjon. Ulazak u Perućicu se ne preporučuje bez pratnje vodiča.

Obilazak Perućice:

Perucica2Jednodnevnu turu za obilazak Perućice možemo organizovati na dva naćina. Polazno mjesto za ulazak u Perućicu je Dragoš sedlo odakle se pruža prekrasan pogled na Perućicu i vodopad Skakavac.  Dobrom asfaltiranom cestom koja se odvaja lijevo sa asfaltnog puta prije Tjentišta dolazimo na Dragoš sedlo. Odatle 5 minuta kroz šumu dolazimo na vidikovac s kojeg se pruža pogled na kompleks Perućice zajedno sa vodopadom. Nakon razgledanja panorame prašume ulazimo  stazom koja nas vodi kroz prašumu. Obzirom da nema naznačene staze za vodopad ne preporučuje se ulazak u prašumu bez pratnje vodića. Također, staza koja vodi do samog vodopada je jako strma i neoznačena. Jedna od varijanti izleta u Peručicu je da se vozilom dođe na Dragoš sedlo,  planinskom stazom spusti u podnožje vodopada i istim putem se vrati na Dragoš sedlo, a druga varijanta je da se također spusti u podnožje vodopada, a zatim se umjesto povratka na Dragoš sedlo produži kroz dubinu Peručice i spusti u Suhu na asfaltni put prema Tjentištu.

Potrebno vrijeme za prvu varijantu je oko 4-5 sati sa pauzom na vodopadu, a za drugu varijantu pošto je dosta duža, potrebno vrijeme je oko 7 sati.