Oprema

o lićnoj opremi

obuća

Za odlazak u planinu ili općenito u prirodu potrebno je svoju odjeću i obuću prilagoditi  uslovima koji vladaju u planinskim predjelima. Dobar odabir odjeće i obuće će nam pružiti užitak planinarenja. Ako imamo obuću koja je prilagođena terenu, a to su planinske cipele, odnosno gojzerice, koje nas neće žuljati, koje neće stiskati stopalo, koje nam štite gležnjake, imaćemo lakoću hodanja, a planinarenje učiniti zadovoljstvom.  U trgovinama je veliki izbor obuće za planinarenje. Prilikom nabavke gojzerica vodite računa da su veće 1-2 broja i da ima mjesta za dvoje čarape. Ponesite u trgovinu debele čarape koje ćete nositi prilikom planinarenja da bi što vjernije probali obuću. Prilikom probe stopalo gurnite naprijed, a poželjno je da pozadi ima prostora za jedan prst ruke dok je gojzerica ne zavezana. kada zavežete gojzericu vrhovi prstiju ne smiju doticati vrh cipela. Planinske cipele trebaju biti otporne na vodu, a pridržavati se uputa proizvođača o održavanju obuće.

odjeća

Postignut je veliki naprerdak u proizvodnji odjeće za planinarenje. Patentirani su novi materijali koji omogučavaju tijelu da se pravilno ventilira. Pamuk je materijal koji je potpuno nepoželjan u planinarstvu kao i u drugim aktivnostima boravka u prirodi. Pamuk upija mnogo vlage uz našeg tijela, teško se suši i postaje hladan. Stoga se odjeća izrađuje od materijala koji ne upijaju mnogo vlage a pri tom se i brzo suše. Prikikom kupovine obratite pažnju na deklaraciju i posebnu etiketu na kojoj je označano da se materijal brzo suši. Vjetrovke se izrađuju od rasličitih materijal. Na njih je nanesena paropropusna menbrana, koja ne propušta vlagu, a efikasno je protiv vjetra. paropropusna menbrana ima sposobnost da zadržava kišne kapi na površini, a propušta paru iznutra tako da se manje znojimo. Pored paropropusne menbrane, vanjska tkanina je posebno dodatno impregnirana. Za održavanje vjetrovke treba se pridržavati uputstva proizvođača. Vjerovatno ste imali priliku čuti za “polartek”. Taj izraz često koristimo za flis. Flis je dio odjeće koje je jako koristan. Koristimo ga kada nam vjetrovka nije potrebna. Izrađen je od laganih materijala, ne upija vodu, dobro diše, brzo se suši i dobar je termoizolator. Obićni flis ne štiti od vjetra, ali postoje flisevi koji štite od vjetra, istina slabije dišu i ne preporučuju se nositi ispod vjetrovke. Za održavanje vjetrovki i fliseva ne smije se koristiti omekšivač.

Sportsko rublje je veoma važno jer je izrađeno tako da prenosi vlagu sa tijela prema vanjskim slojevima i u kombiaciji sa drugom odjećom koja ima paropropusne mogućnosti je izuizetno efikasan i koristan.