Čvrsnica

cvrnicaMnogo ima pokušaja da se Čvrsnica poredi sa nekim drugim planinama, i svaki put je pokušaj propao. Nema poređenja hercegovačke ljepotice ni sa jednom planinom ili parkom prirode. Na Čvrsnici je vrh Pločno 2228 m/nm i najviši je vrh Hercegovine.  Drugi vrh je Veliki Vilinac (2118 m/nm), a posebnosti Čvrsnice je izdvajaju od drugih planina i predjela. Ima velike mogućnosti za ljetno i zimsko planinarenje. Zimi je pogodna za turno skijanje, ljeti se može penjati iz više pravaca. Sa bilo koje strane da penjemo Čvrsnicu imamo poseban doživljaj i iskustvo. Na Čvrsnicu možemo ići i da nemamo krajnji cilj osvajanje jednog od vrhova. Ako krenemo iz Dive Grabovice, dolazimo na Žljeb, lovačku
kuću a u blizini je vidikovac sa kog se pruža nezaboravan pogled na stijenu Velikog kuka, dalje dolazimo do Tise gdje se nalazi planinarska kuća, a i odatle ima prekrasan vidikovac. najupečatljiviji i možda najviše slikan i sniman predio na Čvrsnici su Hajdučka vrata na 2000 m visine,  karakterističan prirodni fenomen. Tu je u blizini i jezero Crljenjak (Crvenjak). Dolazak na Hajdučka vrata vrijedi cijelog napora koji moramo uložiti da spoznamo bar jedan mali dio koliko je Čvrsnica planina koju treba pohoditi. Na veliki Vilinac i Hajdučka vrata možemo i iz parka prirode  Blidinje. Za one koji vole da osjete draž alpinizma, da osjete adrenalin, idealan je uspon na Veliki kuk i dalje na Veliki Vilinac.
Staza je dostupna planinarima zahvaljujući entuzijastima koji su stazu osigurali sajlama i merdevinama od sajli. Za uspon ovom stazom neophodna je dodatna
cvrnica11tehnička oprema. Na Čvrsnicu možemo iz Jablanice na Plasu i dalje hodati stazama Čvrsnice.

Čvrsnica je pogodna za jednodnevne i dvodnevne izlete. Ispod Velikog Vilinca se nalazi dom koji je obnovljen i koji je u potpunoj funkciji.

Jednodnevni izleti mogu da budu sa ciljem na Žljebu, Tisama, Hajdučkim vratima, ili iz parka prirode Blidinje, preko Muharnice na Veliki Vilinac, Hajdučka vrta. Za duže ture pa Čvrsnici treba noćiti u jednom od objekata.